Kampen om Avenyn

Det är Valborgsmässoafton, men inte heller i år får vi glädjas åt chalmeristernas cortège längs Kungsportsavenyn. Tråkigt, inte minst när solen skiner från en klarblå himmel. Så vi får ta till något annat sätt för att ägna Göteborgs främsta paradgata lite uppmärksamhet denna dag.

Låt oss börja med fastighetsägandet. Gatan har ju med tiden blivit något av en tummelplats för två av stadens verkliga giganter på området, fastighetsbolagen Wallenstam och Balder. Tidigare hade bägge företagen sina huvudkontor här, men Balder flyttade för några år sedan till Park 49-huset vid Gamla Ullevi i samband med att de köpte den fastigheten. Wallenstam sitter alltjämt kvar på Kungsportsavenyen 2.

Idag äger de bägge bolagen mer än hälften av fastigheterna – 17 av 30 stycken – längs Avenyn, därtill några av fastigheterna i de bakomliggande kvarteren. Det är uppenbart att Avenyn är en lockande investering, och att potentialen dessutom ökar om den där riktiga avenyglansen efter hand skulle kunna återskapas. Man arbetar kontinuerligt med uppgraderingar av butiksutbudet.

Poseidon i gröna omgivningar 2016.

Vad gäller upprustningen av själva Avenyn och dess gaturum så har detta varit på tapeten i många år, men än har inte mycket hänt. Ett försök med inglasade uteserveringar vid trottoarens framkant föll inte så väl ut, en tillfällig sommarutställning med vacker grönska runt Poseidon-fontänen förgyllde däremot Götaplatsen under några veckor 2016. Nya bostäder har tillkommit längs de intilliggande gatorna, och stadsbiblioteket har byggts om och förnyats.

Stadsbiblioteket 2011 och 2014, före och efter ombyggnad.

Tvärs över gatan gjorde Wallenstam ett klipp 2015 när man av staden fick köpa en bit av Götaplatsen framför den nu återuppståndna Götabiografen för mindre än en miljon kronor – Fastighetskontoret satte priset för stadens finaste kulturyta till 6 000 kronor per kvadratmeter. Mitt emellan ligger det famösa vattenspelet som Trafikkontoret uppförde året efter till en kostnad av 30 miljoner.

Vi får se vad staden och aktörerna sätter i verket framöver. Wallenstam har precis presenterat sitt utvecklingsförslag för Heden till Göteborgs 400-årsjubileum, och debatten rullar om utformningen av Nya Konst-byggnaden intill Artisten. Denna utgör en del av Göteborgs Universitets utökade Campus Näckrosen. Socialdemokraterna gillar inte det vinnande förslaget från Tham Videgård arkitekter utan vill ha byggnaden stöpt i mer klassiska former. Man fick nyligen nej i Byggnadsnämnden. Runt hörnet väntar så småningom Sernekes utvecklingsplaner för Cirkustomten.

Tids nog kommer det att ske saker kring Avenyn. Flera aktörer står rustade för att vara med och påverka utvecklingen. De kommer rimligen att bli rikligt fastighetsekonomiskt belönade längre fram.

Glad Valborg!

Dela den här sidan: